Lymfesystemet

lymfesystemet Feb 01, 2024
Jeg har i mange år gått hos en fantastisk behandler/fysioterapeut/psykomotoriker Gabor Dalnoki, som har hjulpet meg med mye og gitt meg en haug med verktøy, men det jeg vil dele idag handler om lymfemassasje. Han introduserte meg for lymfemassasje etter han selv hadde vært på kurs, og denne massasjen gjorde merkbar forskjell for energinivået mitt. Han lærte meg også hvordan jeg selv kunne kjenne på siden av halsen om lymfevæske «sitter fast», og hvordan jeg kunne løsne det med en lett, lett massasjeteknikk som minner meg om stryker-vibrato (jeg er jo egentlig utdannet musiker). 

Når jeg masserer sånn på siden av halsen der jeg kjenner at det er litt hardt og klumpete mykner det litt etter litt, og det begynner å boble nedover i systemet. Jeg er bare mykt borti med fingertuppene, og vibrerer fingre raskt litt sidelengs mens fingertuppene er nesten stille på samme sted.

Da jeg nylig var på rehabilitering sammen med en flott gruppe mennesker med forskjellige former for utmattelse skjønte jeg hvor verdifullt dette er å kunne dele videre. Vi satt i spisesalen en dag der en av deltagerene i gruppa snakket om stadig hovne lymfekjertler og hvordan hun slet med å svelge. Jeg viste henne teknikken, og da jeg traff henne neste dag strålte hun! Hun var blitt mye bedre og sa flere ganger at hun ikke kunne skjønne hvorfor ingen leger hadde lært henne dette. Hun hadde vært hos lege flere ganger med akkurat dette problemet, men aldri fått noe hjelp.

Så derfor tenker jeg at dette kan være fint å dele med deg som leser bloggen min også.

Lymfesystemet er rensesystemet for væsken i kroppen vår. Det har som oppgave å samle opp væske fra vevet som er lekket fra blodårene og føre det tilbake igjen til blodet. På veien renser lymfesystemet denne væsken for bakterier og andre uhumskheter som vi ikke ønsker i blodbanen.
Se denne videoen for en enkel forklaring på hva lymfesystemet er.

Hvis dette systemet ikke fungerer som det skal fører det til mindre væske i blodårene, noe som igjen fører til tjukkere, tregere blod, og dermed mindre effektiv transport av oksygen og næringsstoffer til cellene våre. I tillegg vil det hope seg opp væske i vevet, noe som vil gjøre at områder i kroppen hovner opp, og mangelen på rensing av væsken vil føre til hyppigere sykdom.

Har du ofte ømme/harde lymfeknuter langs siden av halsen uten å brygge på sykdom, vanskeligheter med å svelge, kanskje ømme armhuler eller ømhet i lysken, så er sjansen stor for at ikke lymfesystemet ditt har optimal sirkulasjon.

Lymfesystemet ligner på blodåresystemet vårt, med små årer i perifert vev som går over i stadig større når det nærmer seg sentrum av kroppen. Men dette systemet har ingen motor, slik som hjertet fungerer for blodgjennomtrømningen. Sirkulasjonen i lymfesystemet er derfor avhengig av bevegelse i kroppen. Steder i kroppen der vi har dårligere bevegelse (stiv nakke feks) blir det også dårligere gjennomstrømning av lymfevæske.

For mange som sliter med utmattelse kommer i tillegg dette med generelt lite bevegelse, og det gjør at mange med utmattelse sliter ekstra på dette området. Balansen mellom viktigheten av å bevege hele kroppen og det faktum at det å «trene» ofte fører til krasj der man blir liggende med sterk influensafølelse i hele kroppen blir ofte et vanskelig dilemma å løse.

Derfor er MediYoga med sine rolige bevegelser for hele kroppen er en fantastisk hjelp for lymfesystemet. Samtidig kan dette med massasje av lymfesystemet også være til stor hjelp.

Jeg er ingen ekspert på dette temaet med lymfemassasje, og har kun utforsket det på egenhånd etter å selv fått dette som behandling, og i tillegg fått hjelp til selvhjelp. Jeg har utdanning om anatomien og fysiologien i lymfesystemet og hvordan det er bygget opp, så jeg vet «basic» oppbygning på samme måte som helsepersonell, men jeg har altså ingen trening innen noe form for lymfemassasje. Likevel opplever jeg at kunnskap jeg får om disse temaene hjelper meg veldig i hverdagen og jeg vil gjerne gi denne kunnskapen videre.

Doc.talks.detox er en konto på instagram og youtube som også har gode tips til dette med lymfemassasje. Hun bruker ikke samme massasjeteknikk som det jeg selv bruker, men her har jeg lært om flere punkter å massere og å være bevisst på, og om rekkefølge på punktene man går gjennom.

Hvis du er usikker på hvordan lymfesystemet ser ut i kroppen, og dermed hvilke områder det er lurt å være oppmerksom på i forhold til symptomer fra lymfesystemet, kan du se på dette bildet : Bilde av lymfesystemet fra wikipedia.

Det største "kammeret" der væske fra underkroppen samles heter Cisterna Chyli og ligger rett under diafragma / mellomgulvet. Dette kammeret med væske har diafragma som hovedmotor, så viktigheten av dyp, diafragmatisk pust som jeg ofte snakker om i andre sammenhenger gjelder også for lymfesystemet.

Håper dette var nyttig info!

Hvis du vil ha påminnelser om videre blogginnlegg så meld deg gjerne på epostlista under dette innlegget.

Ha en nydelig dag og uke 🥰

Varme hilsener fra Hanne

 
 

Ikke gå glipp av ukentlige tips og inspirasjon! 

Bli med meg på eventyr med MediYoga, pust, meditasjon, og balanse i hverdagen. 

Jeg misliker spam og vil aldri misbruke opplysningene dine. Du vil motta eposter fra Frisk I Balanse, Hanne Søbye med nyttige tips, tilbud og nyheter. Du kan når som helst trykke "avmelding" i en e-post fra meg. Ved å legge inn opplysningene dine samtykker du i behandling av personopplysninger i tråd med personvernerklæringen