Kobling mellom kropp og sinn

kropp og sinn meditasjon mediyoga øvelser Feb 12, 2024
Da er helgen over, vi er ferdig med to omganger barnebursdag og jeg kan endelig sette meg ned i ro og fred og skrive litt igjen.

Idag har jeg lyst å dele noen øvelser med deg!

Når jeg prøver å illustrere for deltagerene mine hvordan kropp og sinn jobber sammen og påvirker hverandre opplever jeg at disse øvelsene (som du får lære idag) beskriver dette samspillet mye bedre enn mine egne ord. Det er enkle øvelser som gir deg en egen opplevelse og erfaring med hvordan akkurat din kropp og ditt sinn virker på hverandre, og dermed tar bort dette elementet om hvilken oppfatning eller mening man selv har om samspillet mellom kropp og sinn.

Men før du går videre til øvelsene; -Husk ta deg tid til å gjøre øvelsene ordentlig! Ellers går du glipp av erfaringen disse kan gi deg, og innsikten du kan få om deg selv. Og det vil du jo ikke når du uansett er så godt igang med lesinga? 😃

Den første øvelsen går sånn her:

Se for deg en sitron.

Se så for deg at du tar sitronen i ene hånda, kniven i andre, og skjærer tynne skiver.

Så deler du den ene skiven i to, og putter «halvmånen» av sitronskiven i munnen. Se for deg at du sutter på sitronskiven.

Ta deg god tid til å se sitronen for deg, og kjenne sitronskiven i munnen.

Teksturen av sitronen mot tunga. Sitronsaften som skvises ut mens du suger...

Merker du at det skjer fysiske ting i kroppen din? At spyttkjertlene produserer spytt? At du nesten kjenner smaken av sitronsyre på sidene av tunga?

Det var den første øvelsen. Bra jobba!

Og ingen grunn til å gi seg nå som du er så godt i gang. 😉
……

Den andre øvelsen har jeg selv lært på et kurs med Dan Neuffer, som hjelper folk med utmattelse å komme seg på beina. Den går sånn her:

Tenk på noe veldig trist, det tristeste du kan komme på.

En gang du var virkelig lei deg. Eller i sorg.

Kjenn tristheten bre seg i hele kroppen.

(og ikke les videre før du har gjort det ordentlig, da får du ikke noe erfaring ut av øvelsen)

Legg merke til kroppsholdningen din.

Er ryggen litt bøyd?

Blikket vendt litt nedover?

Forsterk kroppsholdningen mens du tenker på det triste. Gjør ryggen enda mer bøyd, blikket mer nedovervendt.

Ta deg god tid. Kjenn tristheten i hele deg.


Så kan du tenke på noe som gjør deg glad.

Tenk på det lykkeligste øyeblikket i livet ditt!

Kanskje var det da du fødte ditt første barn? Da du giftet deg? Eller en annen situasjon du kjente deg virkelig glad.

Tenk på det nå. Se det levende for deg.

Og la den gode følelsen bre seg i hele kroppen.

(Ikke les videre før du har gjort denne delen også ordentlig)


Legg merke til kroppsholdningen din.

Er ryggen rettere? Kanskje blikket er mer hevet?

Smiler du?

Forsterk kroppsholdningen mens du tenker på det som gjør deg glad. Rett ryggen enda mer, hold blikket hevet, og smil så godt du kan. Selv om det kanskje føles teit der du sitter 😅

Ta deg god tid.

Behold nå denne kroppsholdningen, med ryggen rak, blikket hevet, med et smil om munnen (smil gjerne som om du har en blyant mellom tennene, uansett hvor rart det føles), samtidig som du igjen tenker på det triste du begynte øvelsen med.

Pass på at du holder holdningen rett og blikket hevet. Brystet åpent, skuldrene trukket bakover. Et godt smil.

Og tenk samtidig på det triste øyeblikket du kjente i hele kroppen i begynnelsen av øvelsen.

____


Hva opplevde du?

Hvordan var det å tenke på det triste med ryggen rak, blikket hevet og med et smil om munnen?

Klarte du å fremkalle samme følelse som du fikk med bøyd rygg og blikket senket?

Samme intensitet i tristheten?

_____

 

Mitt utgangspunkt når jeg underviser er jo yogaen, der koblingen mellom kropp og sinn er grunnlaget for det meste vi gjør. Og i min egen erfaring er kropp og sinn ganske tett knyttet til hverandre og påvirker hverandre uansett hva vi måtte mene. 

Samtidig observerer jeg at det er mye snakk om og sterke meninger om tilstander som påvirker oss er fysiske eller psykiske. Helsevesenet er basert på skillet mellom fysisk og psykisk, og alle mulige diagnoser må plasseres i en av gruppene. De kan jo ikke høre hjemme i flere? Da blir det vanskelig å sortere.Hva tenker du om dette med kropp og sinn? Hva er din erfaring?Jeg digger tilbakemeldingene jeg får fra deltagerene mine når de ser koblingene mellom kropp og sinn, og hvor mye disse kan påvirke hverandre.

Hvordan de opplever at fysiske pusteøvelser kan roe ned angst og stress, hvordan de beskriver a livet oppleves lysere etter en god yogaøkt, at problemene i hodet liksom slapp taket underveis.

Samtidig ser jeg ofte på de jeg møter hvordan tankemønstrene deres påvirker det fysiske. Hvordan dårlig selvtillit, traumer eller sorg setter seg fysisk i kroppen og lager spenninger. Og hvordan spenninger i kroppen påvirker livsgleden og selvtilliten.

Hvis vi som barn har hørt mye negativt, at vi ikke er så smarte, at vi ikke er flinke, at vi ikke er snille eller kanskje at vi burde skamme oss for et eller annet, så er dette stemmer vi tar med oss. Uten å egentlig være klar over det dukker disse overbevisningene ofte opp i sinnet vårt. De blir vår egen stemme som repeterer ubevisst det andre har fortalt oss. Og selv om vi ikke nødvendigvis legger merke til hva det gjør med oss så har det stor påvirkningskraft på livene våre.

Det er ikke vår feil at det har blitt sånn, men vi er de eneste som kan bli disse mønstrene bevisst og gjøre noe med dem.

Gjennom det å lære og observere sinnet, som vi gjør i meditasjonen, der vi kan idetifisere uhensiktsmessige tankemønstre og hjelpe hjernen til og samarbeide bedre, kan brystet bli åpnere, ryggen rakere og hverdagen fylles med mer energi.

Samtidig er kontakten med kroppen vår så utrolig viktig del av helheten. Alt av vonde opplevelser og ord gjennom livet setter seg også i kroppen, og ofte er det nødvendig å gå veien gjennom kroppen for å løse dette opp igjen. Man kan ha så mye samtaleterapi og mindfulness man bare vil, og bli bevisst på alt mullig oppi hodet, men om kroppen ikke er med oss på det så er det stor sjans for at vi likevel ikke opplever at vi kommer oss noen vei.

Mitt verktøy for å hjelpe dette samarbeidet mellom kropp og sinn er (trommevirkel.....) MediYoga!

Du som kjenner meg er kanskje ikke overrasket over at det er det jeg anbefaler, men MediYoga med dyp pust som har potensiale til å løse dype spenninger som holder oss tilbake, rolige, myke bevegelser med oppmerksomhet innover som gjør at vi bygger kontakt med kroppen og støttemuskulaturen, avspenning som lærer oss å hvile effektivt og mindfulness/meditasjon som lærer oss å observere sinnet og bli bevisst på hva som foregår i oss er en samling av fantastiske verkøty for å bli kjent med oss selv og hjelpe kropp og sinn et hakk videre riktig vei.

Såh, det var dagens reklame! 🥳

Takk for at du ble med meg på å leke med øvelser idag, og for at du har lest alt jeg hadde på hjertet idag. Og gi gjerne tilbakemelding hvis disse øvelsene ga deg en aha-opplevelse. En ny erfaring.

Ha en nydelig uke!
Varme hilsener fra Hanne


 

Ikke gå glipp av ukentlige tips og inspirasjon! 

Bli med meg på eventyr med MediYoga, pust, meditasjon, og balanse i hverdagen. 

Jeg misliker spam og vil aldri misbruke opplysningene dine. Du vil motta eposter fra Frisk I Balanse, Hanne Søbye med nyttige tips, tilbud og nyheter. Du kan når som helst trykke "avmelding" i en e-post fra meg. Ved å legge inn opplysningene dine samtykker du i behandling av personopplysninger i tråd med personvernerklæringen