Forandring kommer innenfra

rutiner tilstedeværelse Jan 27, 2023

(fra nyhetsbrev januar)

Jeg leste her om dagen et sitat som jeg fikk lyst å dele med deg:

«Det er en forskjell mellom hjelp og forandring. Hjelp kommer alltid utenfra, forandring må komme innenfra. Enhver kan hjelpe deg, men du er den eneste som kan forandre deg; Du er den som må gjøre jobben.» Tulku Lobsang Rinpoche

Dette er en fin sannhet som virkelig gjelder deg og meg.

Mediyoga, meditasjon, pust og oppmerksomhetstrening er nyttige verktøy, som du kan gå et sted å lære (for eksempel hos meg :) ). Du kan få hjelp på veien til hvordan bruke verktøyene best mulig, og kunnskap om hva verktøyene kan gjøre for deg, men det er kun ved å faktisk selv bruke disse verktøyene jevnlig at forandring kan skje i livet ditt.

Bruke verktøyene jevnlig, hva betyr egentlig det?

Vi mennesker er mestere i å overvurdere hva vi kan utrette på en uke, men undervurderer hva vi kan gjøre på for eksempel 3 måneder. En varig forandring krever små, regelmessige tiltak. En ting vi gjør 5 minutter hver dag kan virke liten, men vil gjøre større forandring i livet vårt enn noe vi gjør 35 minutter en gang i uka.

Bedre tannhelse krever at vi pusser tennene hver eneste dag. Å pusse tenner en time i strekk en gang i blant gir oss ikke samme resultat.

Det aller viktigste du kan gjøre med verktøyene du lærer deg er å plukke ut de du føler passer best for deg, og gjøre dem jevnlig. Gjerne flere ganger i uka. Eller daglig.

Noen ganger er forandringene vi er ute etter overveldende langt borte! - Oppskriften er likevel den samme. Små tiltak, jevnlig. Ett skritt av gangen. Det er denne oppskriften som gir store forskjeller på sikt.

Selv har jeg nå fått diagnosen CFS/ME. Dette er jo en «kronisk» diagnose hvor det absolutt ikke følger med noen oppskrift på hvordan bli frisk. Likevel, jeg vet innerst inne at den eneste oppskriften som kan føre frem til resultatet jeg ønsker er; små forandringer, skritt for skritt. Og universet har bestemt seg for å gi meg et ordentlig kurs i akkurat dette. Hvis jeg prøver meg på store forandringer over kort tid er konsekvensen at kroppen min sier stopp og jeg blir sengeliggende.

Såh, gode verktøy, gode rutiner, regelmessighet og tålmodighet.

En ting til hører imidlertid med i oppskriften for forandring. Den er faktisk den aller viktigste ingrediensen; Tilstedeværelse!

Hjernen lærer på en helt annen måte når du er tilstede i det du gjør. Når all oppmerksomhet er rettet mot aktiviteten du gjør akkurat nå.

3 minutter ryggfleks foran TVen vil ikke gi deg samme resultat som 3 minutter ryggfleks med øynene igjen og all oppmerksomhet på pusten din og på bevegelsen.

Mandag og tirsdag denne uka hadde vi samling på yogaterapeututdannelsen. Temaet denne gangen var stress, utbrenthet, utmattelse og traumer.

Etter to intense dager med mye øvelser, forelesninger og gruppearbeid var konklusjonen på slutten av tirsdagen; tilstedeværelse er helt nødvendig for healing. Det å kunne være tilstede i kroppen, tilstede i øyeblikket, er den viktigste egenskapen vi kan lære oss.

Kroppen vår forstår ikke forskjellen mellom ekte hendelser og hendelser i hodet vårt. Det å tenke på traumatiske hendelser setter igang de samme stressreaksjonene i kroppen vår som om vi opplevde dem her og nå. Og når vi skal lære hjernen opp til å reagere annerledes på verden rundt oss, til å ikke gå like lett ut i stressreaksjoner, er vi avhengige av full oppmerksomhet i læringsprosessen.

I mediyoga øver vi på tilstedeværelse i kroppen og oppmerksomhet på pusten mens vi gjør øvelser som løser opp spenninger og blokkeringer forårsaket av ulike typer stress og traumer. I Mindfulness øver vi opp evnen til å hente oppmerksomheten vår fra tankene til pust, puls, lyder og andre ting som kun skjer her og nå. Og i pusteøvelsene roer vi ned kroppen vår og får ned stressnivået, samtidig som vi retter oppmerksomheten vår mot pusten, som alltid er her og nå. Alle disse verktøyene øver opp evnen vår til å flytte oppmerksomheten vår tilbake til her og nå.

Og hvis du er redd for om du ikke gjør det «riktig», husk at dette er øvelser hvor du blir kjent med deg selv, skritt for skritt. Du kan ikke lære det raskere enn den tiden kroppen din trenger for å fordøye det den lærer. Den viktigste egenskapen du kan ta med deg til disse øvelsene er åpenhet og nysgjerrighet.


 

Ikke gå glipp av ukentlige tips og inspirasjon! 

Bli med meg på eventyr med MediYoga, pust, meditasjon, og balanse i hverdagen. 

Jeg misliker spam og vil aldri misbruke opplysningene dine. Du vil motta eposter fra Frisk I Balanse, Hanne S√łbye med nyttige tips, tilbud og nyheter. Du kan n√•r som helst trykke "avmelding" i en e-post fra meg. Ved √• legge inn opplysningene dine samtykker du i behandling av personopplysninger i tr√•d med personvernerkl√¶ringen