Video 4, minikurs i MediYoga ved utmattelse

Trappetrinnspust / Pustemeditasjon

 

Tredje øvelse:
Pustemeditasjon

Denne øvelsen kan du gjøre liggende eller sittende. Gjør den gjerne liggende de første gangene. Etterhvert som du styrker kroppen kan du starte øvelsen sittende og legge deg ned når du kjenner du trenger det. Tilslutt gjør du kanskje hele økta sittende.

 

Tips: Det er lettere å fokusere sittende med rett rygg enn liggende, så ha som mål å meditere sittende når du kjenner at kroppen er klar for det. Men press deg aldri. Dette med å lytte til kroppen er det aller viktigste du kan lære av MediYoga.

Om meditasjon og fokus

Under utmattelse er ofte "hjernetåke" noe som dukker opp og gjør det vanskelig å konsentrere seg. Det blir vanskelig å huske selv den minste ting. Ofte husker vi ikke ting lenge nok til at vi engang rekker å skrive det ned på en huskelapp.

Samtidig lærer hjernen når den er konsentrert. Når vi ikke klarer å holde fokus er det vanskelig for hjernen og prosessere de nye verktøyene. Derfor er meditasjon og oppmerksomhetstrening noe av det viktigste vi gjør for å komme oss et skritt videre under utmattelse.

Når vi får trent oppmerksomheten til å kunne hvile på et sted over lengre tid får vi både roet nervesystemet, og vi får mulighet til lettere å lære nye ferdgiheter. Vi blir også mer tilstede i hverdagen og kan lettere kjenne hva kroppen forteller oss.

Foto: Bård Egil Torgersen

Alle rettigheter: Hanne Søbye, Frisk I Balanse.