Video 2, minikurs i MediYoga ved utmattelse

Lange, dype åndedrag

 

Første øvelse:

Lange dype åndedrag

Denne øvelsen kan du gjøre liggende på en yogamatte, eller du kan gjøre den i senga. Ligg gjerne flatt. Hvis du trenger en pute under hodet for å slappe av i nakken finner du det, og hvis du trenger noe under knærne for å slappe av i korsryggen finner du det.

Dette er en øvelse der du får pusten til å gå dypere og langsommere. Når pusten går dypere og langsommere vil kroppen roe seg, blodet vil strømme friere og kroppens fordøyelse og avfallssystem vil fungere bedre.

Pust alltid inn og ut gjennom nesa i MediYoga, hvis du kan.

Om å lage nye vaner

Hvis du synes det er vanskelig å ta seg tiden til å faktisk gjøre disse nye øvelsene, så kan det være en ide å bestemme seg for en fast tid på dagen til å gjøre dem. Sett på en alarm på telefonen for dette tidspunktet hver dag. Eller kanskje du har en avtalebok der du kan skrive opp tidspunkt for øvelsene som en avtale med deg selv?

Kanskje kan det også hjelpe å la yogamatta ligge klar på gulvet, så blir det lettere å komme igang hver dag.

Det er de små tingene vi gjør daglig som vil gjøre den store forskjellen på sikt. Du får ikke rene tenner av å pusse dem en gang i blant, selv om du gjør det lenge av gangen. Sånn er det med disse øvelsene også. Litt hver dag gjør en mye større forskjell for livet ditt enn hvis du gjør dem en gang i blant.

Bestem deg gjerne for hvor lang periode du vil sette av tid daglig for disse øvelsene. Mange mener at 6-8 uker er tiden det tar for å innarbeide en ny vane, så bestem deg gjerne for å gjøre øvelsene en såpass lang periode før du evaluerer resultatene.

Så kan du avgjøre når du kommer så langt om dette er noe du vil fortsette med eller ikke.

Foto: Bård Egil Torgersen

Alle rettigheter: Hanne Søbye, Frisk I Balanse.